Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΕΝΑ ΠΛΑΤΑΝΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

   Όχι δεν είναι Φθινοπωρινή η φωτογραφία! Πρώτες μέρες του Αυγούστου τραβήχτηκε η φώτο.Καλοκαιρινή δηλαδή.Το πλατάνι στη μέση είναι το στολίδι της αυλής μας στο σχολείο.Από τη μια η χαρά μας είναι μεγάλη που μετά από ενέργειες δύο ετών η προσπάθειά μας βρίσκει ανταπόκριση και δεν έμεινε στο μέτρημα και το ξαναμέτρημα μήκος, πλάτος, ύψος και ξανά από την αρχή.Εδώ αμμοδόχος εκεί αμμοδόχος πού η αυλή που μεγάλοι και μικροί περιμένουμε; 

  Όχι ,όχι δεν έπιασα το πληκτρολόγιο για να γκρινιάξω. Ούτε για να δώσω εξηγήσεις για το πόσες ώρες δουλεύουμε και πόσους μήνες καθόμαστε τα καλοκαίρια...εμείς οι "δάσσσσσσκαλοι".Μια ανησυχία μου απλώς θέλω να εκφράσω.

   Τα πλατάνια είναι γνωστό πως αναπτύσσουν ισχυρό ριζικό σύστημα.Έτσι και τα δέντρα της αυλής μας σήκωσαν με τις ρίζες τους τα τσιμέντα της αυλής . Ξεκίνησε μια επιχείρηση απομάκρυνσης των ριζών για να πέσει μπετόν και να αναπλαθεί ο χώρος, μα κανένας μας δεν περίμενε πως οι υπερυψωμένες ρίζες θα ήταν μακριές και χοντρές σαν κορμοί δέντρου.Τα δύο πλατάνια μας μετά την αφαίρεση των ριζών πρέπει να έπαθαν μεγάλο σοκ μέσα στην ξηρασία του κατακαλόκαιρου και  άρχισαν να ρίχνουν τα φύλλα τους. Και τώρα τι;  

   Οι εργασίες ξεκίνησαν αλλά δεν έχουν τελειώσει.Τα δέντρα μας έχασαν όλα τα φύλλα...Και η χαρά της ικανοποίησης ανακατεύεται με τη θλίψη της απώλειας. Γιατί τόσα χρόνια στο ίδιο σχολείο και τα δέντρα έγιναν ένα με τα παιδιά μας .Ζωντανά πλάσματα που μας χάριζαν απλόχερα την ομορφιά και τη γαλήνη του πράσινου,τη δροσιά τους , την καθαρή ατμόσφαιρα.Καθώς πηγαίνουμε σχεδόν καθημερινά νιώθουμε σαν να χάνουμε κάτι πολύ αγαπητό, δικό μας.


 Και εκεί που αγγίζουμε, χαϊδεύουμε, παρηγορούμε πάντα με όλα τα αποθέματα αισιοδοξίας που έχουμε διακρίναμε σε ορισμένα κλαδιά κόμπους από νέα μάτια φύλλων.Και η ψυχή σκίρτησε και αναθάρρησε μεμιάς.Είναι ακόμα ζωντανά! Παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Και εμείς εκεί, μαζί να κρατάμε την ανάσα μας, να ελπίζουμε...Θα πάνε όλα καλά; Θα αντέξουν; Λίγες μέρες ακόμα μείνανε και ο χώρος θα ξαναγεμίσει παιδικές φωνούλες -ένεση αναζωογόνησης για αυτά-.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου